Kompendium wiedzy o AQQ

Opis

Logo

Blokowanie kontaktów
Czasem zachodzi potrzeba zablokowania jednego lub kilku kontaktów. Można to zrobić albo z okna listy kontaktów otwierająć menu kontekstow kontaktu (dostępnym po kliknięciu PPM na kontakt) i wybierając opcję "Zablokuj" lub z okna rozmowy klikając ikonę na pasku narzędziowym. Odblokowanie kontaktu robi się dokładnie tak samo jak blokowanie. W menu "Kontakty" >> "Lista zablokowanych" masz dostęp do wszystkich aktualnie zablokowanych kontaktów, możesz je usuwać, a także dodawać nowe.

Opcja dodanie może być szczególnie przydatna w blokowaniu kontaktów spoza listy kontaktów gdy znamy jedynie JID, numer GG lub identyfikator Skype. Dla sieci GG jest konieczność dopisania do numeru "@plugin.gg.aqq.eu". Dla sieci Skype do identyfikatora użytkownika trzeba dopisać "@skype.plugin.aqq.eu".
Blokada w wizytówce
Opcje służące do blokowania kontaków znajdziesz również w ich wizytówkach. Po wejściu w wizytówkę danego kontaktu przełącz na zakładkę "Ustawienia".

W sekcji "Prywatność" znajdziesz nie tylko opcję pozwalającą na zablokowanie wiadomości od kontaktu ale także mozliwość ukrycia się przed nim bez blokowania wiadomości.
Niewidoczność w sieci GG
Aby ukryć się przed kontaktem z sieci GG wejdź w jego wizytówkę i na zakładce "Ustawienia" w sekcji "Bezpieczeństwo" zaznacz opcję "Ukrywaj moją obecność przed tym kontaktem".

Funkcja ta działa tylko przy zaznaczonej opcji "Tylko dla znajomych" (pokazywanie statusu oraz opisu tylko kontaktom z listy), która dostępna jest po kliknięciu LPM na ikonę GG na pasku ikon sieciowych.
Blokada za pomocą list prywatności
Kontakty można również blokować przy użyciu list prywatności z tą jednak różnicą, że możesz określić co dokładnie chcesz zablokować. Możesz np. zablokować jedynie pokazywanie statusu danego kontaktu na Twojej liście kontaktów lub udostępnianie własnego statusu jakiemuś kontaktowi.

Aby to zrobić przejdź do menu "Program" >> "Zaawansowane" >> "Listy prywatności" i wybierz konto, na którym znajduje się pożądany kontakt. Jeśli nie masz jeszcze utworzonej żadnej listy prywatności, to musisz ją stworzyć - dokładny opis znajduje się tutaj.

Teraz wystarczy, że odnajdziesz na liście konkretny kontakt i ustawisz dla niego odpowiednią opcję lub kilka z nich.

W ten sposób skonfigurowane opcje ukryją dany kontakt z Twojej listy kontaktów oraz zablokują wiadomości od niego.
Artykuł dodał: Deadmaster, dnia: 15 wrzesień 2012. Ostatnia aktualizacja: 15 kwiecień 2013.