Kompendium wiedzy o AQQ

Opis

Logo

Grupowanie kontaktów
Wielu użytkowników posiada rozbudowane listy kontaktów. Aby ułatwić nawigację po niej, AQQ oferuje grupowanie kontaktów. I tak możesz swoje kontakty podzielić na: rodzinę, znajomych, prace, szkołę, itd. Żeby to uczynić, kliknij PPM na kontakcie i przejdź do menu "Grupy". Następnie wybierz pozycję "Zarządzaj".

W nowym oknie możesz dodawać grupy, a także przypisywać kontakt do już utworzonych grup. Jeden kontakt może się jednocześnie znajdować w kilku grupach.
Przenoszenie kilku kontaktów jednocześnie
Jeśli chcesz przenieść do jakiejś grupy kilka kontaktów na raz, to wystarczy, że zaznaczysz je z wciśniętym klawiszem Ctrl lub Shift po czym klikniesz PPM na jednym z nich i z menu konktestowego wybierzesz opcję "Przenieś do". Dodatkowo dzięki opcji "Skopiuj do" możesz zaznaczone kontakty skopiować do innej grupy tak by znajdowały się w obu grupach na raz.
Zarządzanie grupami
Na belce każdej z grup znajdziemy informację ile kontaktów znajduje się w danej grupie oraz ile z nich jest dostępne, przycisk do pokazywania tylko dostępnych kontaktów oraz przycisk odpowiedzialny za zwijanie i rozwijanie grup.
Zmiana nazwy grupy
Nazwę grupy możesz zmienić w menu kontekstowym grupy (dostępnym po kliknięciu PPM na grupę) wybierając opcję "Zmień nazwę grupy".
Scalanie grup
Grupy można scalać z innymi grupami łącząc w ten sposób kontakty z obu grup w jedną. Aby to zrobić należy skorzystać z opcji "Scal z" znajdującej się w menu kontekstowym grupy dostępnym po kliknięciu PPM na grupę.
Sortowanie grup
Grypy możesz także dowolnie ułożyć na swojej liście kontktaów. Aby zmienić ich kolejność wybierz menu "Kontakty" >> "Sortowanie".


Grupy dodane na listę w tym oknie będą ułożone na górze listy kontaków w podanej kolejności. Grupy które na tę listę dodane nie zostały będą posortowane alfabetycznie pod grupami z listy.
Usuwanie grup
Opcja usuwania grup dostępna jest w menu kontekstowym grupy dostępnym po kliknięciu PPM na grupę. W wybraniu tej opcji zostanie wyświetlone okno, w którym zobaczysz co się stanie po usunięciu danej grupy.

Z uwagi na fakt, że wraz z usunięciem grupy zostaną usunięte także wszystkie kontakty znajdujące się w niej operacja ta wymaga potwierdzenia. Jeślij na pewno chcesz daną grupę usunąć, to kliknij przycisk "Wykonaj".
Wiadomości grupowe
Jeśli chcesz to możesz wysłać jedną wiadomość do wszystkich kontaktów w danej grupie. Aby to zrobić otwórz menu kontekstowe grupy (dostępne po kliknięciu PPM na grupę) i wybierz opcję "Wyślij wiadomość grupie"

W nowym oknie możesz wpisać treść wiadomości grupowej, zmienić grupę, do której wysyłasz wiadomość a także określić czy ma ona zostać zapisana w Twoim archiwum wiadomości.
Artykuł dodał: Deadmaster, dnia: 15 wrzesień 2012. Ostatnia aktualizacja: 15 kwiecień 2014.