Kompendium wiedzy o AQQ

Opis

Logo

Migracja konta
Czasami zachodzi potrzeba zmiany konta, przeniesienia się na inny serwer. Tylko co zrobić ze wszystkimi kontaktami? Nie ma potrzeby dodawać ich ręcznie do nowego konta, gdyż właśnie na takie przypadki został w AQQ wbudowany migrator kont.

Aby wywołać kreator migracji należy przejść do menu "Program" >> "Zaawansowane" >> "Migracja".

Proces migracji

Na samej górze z listy rozwijanej możesz wybrać, z którego konta chcesz przenieść kontakty. Masz do dyspozycji dwie opcje migracji.

Pierwsza - domyślna - polega na stworzeniu nowego konta Jabber na wybranym przez Ciebie serwerze. Możesz ograniczyć listę dostępnych serwerów jedynie do tych polskich. Przycisk z ikoną pozwala ustawić zaawansowane parametry serwera takie jak zasób oraz priorytet. Po wybraniu i dostosowaniu serwera wpisz swój login oraz hasło. Jeśli nie chcesz tworzyć nowego konta, a jedynie chcesz przenieść swoje kontakty na już istniejące, to odznacz opcję "Utwórz nowe konto na wskazanym powyżej serwerze (domyślnie)".

Druga opcja pozwala przenieść Twoje kontakty na konto, które już znajduje się w AQQ. Opcja ta nie wymaga wpisania loginu ani hasła, ogranicza się jedynie do wybrania konta docelowego z listy rozwijanej.

Migracja na niektóre konta, np. Tlen lub Facebook nie jest możliwa ponieważ protokoły te nie są w pełni zgodne z Jabber'em.
Po konfiguracji konta naciśnij przycisk "Dalej". W tym momencie migrator zaloguje się na oba konta jednocześnie i skopiuje Twój roster z listą kontaktów na nowy serwer. Na starym koncie dodatkowo zostanie ustawiony specjalny opis zawierający dwie rzeczy:

Twój nowy JID aby Twoi znajomi wiedzieli o tym, że uległ on zmianie i mogli ponownie się z Tobą skontaktować.
Informację dla programu AQQ, która umożliwi łatwe przeprowadzenie aktualizacji po stronie Twoich znajomych.

W przedostatnim kroku musisz określić czy chcesz swoje stare konto pozostawić w AQQ czy też je z niego usunąć. Zaleca się usunięcie z AQQ starego konta ponieważ ingerencja w opis ustawiony przez migrator może zakłócić automatyczny proces migracji po stronie Twoich znajomych. Po zaznaczeniu wybranej przez Ciebie opcji naciśnij przycisk "Wybrałem, kontynuuj".

Automatyczna migracja
Po zakończonej migracji wszystkie kontakty na Twojej liście będą miały przez pewien czas status "Oczekiwanie na autoryzację". Będzie tak do momentu dopóki Twoje kontakty nie zalogują się i nie wyślą Ci nowej autoryzacji. Jeśli osoba z Twoich kontaktów również używa AQQ, to po zalogowaniu otrzyma informację na temat Twojej migracji (lub migracji wielu kontaktów) i automatyczny proces będzie mógł być kontynuowany. Pamiętaj, że Ty również taką informację możesz otrzymać.

Proces automatycznej migracji od strony Twojego znajomego obejmuje usunięcie Twojego starego kontaktu, dodanie nowego, wysłanie obustronnej autoryzacji, skopiowanie starego archiwum do nowego kontaktu oraz zachowanie poprzedniej wizytówki zatem nie musisz martwić się o utratę jakichkolwiek danych czy też inne komplikacji związane z migracją.
Artykuł dodał: Deadmaster, dnia: 5 styczeń 2013. Ostatnia aktualizacja: 15 kwiecień 2014.